• 05273 Delft Poptahof 10171 25 LK Poptahof, Delft
  • 05273 Delft Poptahof 20110412 117 TvdH Poptahof, Delft
  • 05273 Delft Poptahof 20110412 141 TvdH Poptahof, Delft
  • 05273 Delft Poptahof zuid 016 MM reliefs Poptahof, Delft
  • 05273 Delft Poptahof zuid 087 MM reliefs Poptahof, Delft
  • 05273 Delft Poptahof hof 101 MM reliefs Poptahof, Delft

Herstructurering Poptahof Veld 7 (Purper), Delft

Opdrachtgever: Woonbron Delft Kristal b.v.
Ontwerp: 2005 – 2007 (© Molenaar & van Winden architecten)
Uitvoering: 2008 – 2010
Fotografie: Luuk Kramer, Massimilliano Murra en Thea van den Heuvel
Gevelornamenten: Christine Jetten en Archireliëf

Poptahof stamt uit de jaren zestig van de vorige eeuw en werd gebouwd in het toenmalige zuidwestelijke deel van Delft. In 2005 kreeg Molenaar & Co architecten op voorspraak van de bewoners de opdracht om hoogbouwblok Purper te renoveren en het geheel als totaalensemble te vernieuwen naar het masterplan van Palmboom en Van der Bout in Rotterdam.

In het ontwerp zijn de contouren van het oorspronkelijke plan gerespecteerd. Het plan bestaat uit drie delen: de gerenoveerde jaren zestig flat met aan de voet daarvan in U-vorm, een blok luxe eengezinswoningen en een blok huurappartementen van vijf woonlagen.

Alle drie de woonblokken hebben toegang tot de centraal gelegen parkeergarage met woondek waarop oude bomen zijn gehandhaafd.
Project Purper werd in de nieuwe situatie aan twee zijden omgeven door water; aan de noordkant ligt een parkje. Het monumentale appartementengebouw heeft verspringende gevelpartijen die op de kop gedeeltelijk met energieopwekkende glaspanelen zijn bedekt. Hierachter aan de zijde van het woondek liggen corridorappartementen. In de plint bevinden zich atelierruimtes en tussen de twee geveldelen in het midden een kinderspeelplaats. De hoogbouw bevat huurwoningen, met uitzondering van de grote koopappartementen aan de noordkant.
Karakteristiek voor het totale ensemble is de architectuur van penanten en vullingen, het lijstwerk van baksteen en de afwisseling van vlakken en volumes. Door de robuuste baksteenarchitectuur waarbij twee soorten steen zijn toegepast, oogt het geheel als een grootstedelijke gebouwencompositie. De individuele woningen worden geaccentueerd door verdiepinghoge, monumentale keramische reliëfs, ontwikkeld in samenwerking met Christine Jetten, keramiste.